Vad är urininkontinens, inkontinens?
I dagligt tal säger vi bara inkontinens när vi menar urinläckage. Det är ett samlingsnamn för olika sjukdomar, skador eller åldersförändringar som gör att man kissar på sig, lite eller mycket, ofta eller mer sällan, bara när man anstränger sig eller när som helst.
Många kvinnor blir tillfälligt inkontinenta efter en förlossning eller urinvägsinfektion. Inkontinens kan också vara en biverkning av urindrivande läkemedel, psykofarmaka och antidepressiva läkemedel. Långvarig inkontinens kan bero på Parkinsons, MS eller en hjärnskada (efter exempelvis stroke) eller ryggmärgsskada där delar av nervsystemet som styr urinblåsans sammandragningar drabbats. Många förlossningar och ärftliga faktorer kan göra att bäckenbottenmusklerna och/eller bindväven är försvagad så att man inte kan hålla sig. Astma, rökhosta och sjuklig övervikt ökar trycket i bukhålan och gör det också svårare att hålla tätt.
Urinröret hos män är mycket längre än hos kvinnor och muskeln som sluter tätt oftast är kraftigare. Därför beror inkontinens hos män ofta på bristande hjärnkoll på urineringen till följd av stroke eller demens. Kraftig övervikt och diabetes är andra riskfaktorer. Så kallad trängningsinkontinens hos män kan också bero på prostatit, godartad prostataförstoring eller prostatacancer. Det är också en vanlig biverkning av strålbehandling eller operation för prostatacancer.
Vilka är symtomen på urininkontinens?
Om man bara kissar på sig när man anstränger sig kallas det ansträngningsinkontinens. Då kan man med fördel kissa före träningspass och dricka först efteråt. Den som lider av så kallas trängningsinkontinens kan läcka när som helst. Man bör ändå försöka låta bli att kissa ”för säkerhets skull”, eftersom det försämrar urinblåsans förmåga att hålla urin. Ofta har man en blandform av ansträngnings- och trängningsinkontinens. I båda fall bör man undvika att dricka onödigt mycket.
Vilka behandlingar finns för urininkontinens?
Bäckenbottenträning är en effektiv och biverkningsfri metod som hjälper när inkontinensen beror på muskelsvaghet. Man kan få hjälp av sjukgymnaster som är specialister på träningsprogram för den här typen av besvär, så kallade uroterapeuter. För trängningsinkontinens finns läkemedel som minskar urinblåsans aktivitet men det kan ge biverkningar. Båda könen kan ha nytta av blåsträning och elektrostimulering medan mikrovågsbehandling kan bli aktuellt för män.
Många kvinnor med ansträngningsinkontinens blir symtomfria med en enkel operation som går snabbt och görs med lokalbedövning. Vissa vårdgivare har kirurger som är specialiserade på inkontinens- och framfallsoperationer.