Vad är resediarré?

Resediarré drabbar mellan en femtedel och hälften av alla som reser till Afrika, Mellanöstern, Asien, Sydamerika eller Mellanamerika. Nedsatt immunförsvar ökar risken för att man ska få sjukdomssymtom. Diarrén orsakas oftast av bakterier, som E. Coli, salmonella, campylobacter eller shigella, men även virus eller parasiter kan ge resediarré.

Du kan själv minska risken att drabbas genom att enbart dricka flaskvatten från oöppnade flaskor. Undvik isbitar eftersom man inte kan vara säker på vad de innehåller. Undvik också opastöriserad mjölk och ost samt sallad och råa grönsaker och frukt som inte går att skala. Streetfood är ofta lockande men det kan kosta att falla för frestelsen. Kött och fisk som inte är helt genomstekt kan också innehålla olika typer av sjukdomsframkallande mikroorganismer.

Vilka är symtomen på resediarré?

Om man plötsligt får tunn, lös avföring, ibland slemmig och/eller blodigstrimmig, kan det vara resediarré. Man kan också ha ont i magen, må illa, kräkas och bli febrig.

Vilka behandlingar finns för resediarré?

Vätskeersättning (finns färdig i påse på apotek) förhindrar uttorkning. Undvik alkohol och kaffe som är vätskedrivande. Läkemedel som stoppar diarrén är receptfritt och kan vara bra att ha om man inte kan hålla sig på hotellrummet i flera dagar. Om diarrén inte går över av sig självt kan man få antibiotika mot bakterieinfektionen. Har man blodig eller slemmig avföring i mer än några dagar, feber och vätskebrist eller om diarrén inte går över inom två veckor bör man kontakta sjukvården.