Vad är cancer i äggstockarna?

Cancer i äggstockarna orsakas av att cellerna börjar föröka sig  så att en cancertumör bildas. Äggstockscancer börjar ofta på äggstockens yta, men kan sprida sig och bilda dottertumörer, metastaser, på andra ställen i kroppen. De flesta som får äggstockscancer är över 50 år. Orsaken är inte klarlagd, men ju längre tid man är gravid, ammar eller använder kombinerade p-piller desto mindre är risken att drabbas. Om någon i familjen haft äggstockscancer är risken större.

Vilka är symtomen på cancer i äggstockarna?

De första symtomen på äggstockscancer kan vara uppsvälld mage, diffusa magbesvär, till exempel illamående, värk, tyngdkänsla och sura uppstötningar. Man behöver kissa ofta och kan även känna ett tryck mot ändtarmen.

Vilka behandlingar finns för cancer i äggstockarna?

Det finns olika typer av äggstockscancer, och därför varierar behandlingen. Men oftast opereras den sjuka äggstocken bort. Beroende på hur stor cancertumören är och på om den spridit sig bestäms hur mycket mer som ska tas bort. De flesta behandlas med cytostatika efter operationen, men även hormonbehandling kan sättas in. Efter behandlingen får man gå på återbesök under flera år.