Flytningar är en vätska som kan komma från underlivet. Att ha flytningar från underlivet är naturligt, flytningar behöver inte antyda någon sjukdom. Ibland kan man ha mer flytningar i underlivet och ibland kan man ha mindre flytningar i underlivet. Man behöver inte oroa sig för flytningar så länge karaktären av dem inte förändras, exempelvis illaluktande flytningar eller att färgen ändras under en längre period. Om du är man och har flytningar från penisen bör du söka vård.

Flytningar från vaginan

Flytningar brukar ha en vit eller genomskinlig färg. Men flytningarna kan ändra färg beroende på olika faktorer. Exempelvis vid kontakt med luft kan flytningar få en gulaktig till brunaktig färg. Det är normalt att flytningarna kan ha lite lukt, ofta är det en syrlig lukt.

Att ha flytningar är naturligt. Flytningarna håller vaginan ren och ger skydd mot infektioner. Att ha flytningar i vaginan behöver inte vara något tecken på sjukdom. När man blir sexuellt upphetsad får man ofta mycket mer flytningar.

Förändrade flytningar

Ibland kan flytningarna ändra färg. Detta kan vara naturligt om det inte sker ofta under en längre period. Exempelvis kan gammalt blod från mens färga flytningar och ge en brun färg. Om man upplever att flytningarna har ändrat färg, konsistens eller lukt under en längre period, exempelvis 3 dagar, kan det vara ett tecken på sjukdom eller att något är fel.

Vanliga orsaker till problem med flytningar

Svamp i underlivet

Svamp i underlivet kan vara en orsakt till varför flytningar ändrar färg. Svamp ger ofta en vit färg på flytning. Utöver flytningar orsakar svamp andra besvär i underlivet, ofta börjar det klia och kan även svida. Blygdläpparna kan bli röda och svullna.

Bakteriell vaginos (obalans mellan bland bakterier)

Bakteriell vaginos är ofta orsaken till att flytningar börjar lukta illa. Bakteriell vaginos beror på att det uppstår en obalans bland bakterierna i vaginan. Det luktar ofta starkt efter mens eller samlag utan kondom. Flytningen kan även bli grå- eller gulaktig.

Klamydia

Om man är smittad med klamydia får man ofta mycket flytningar som även kan vara utblandat med blod. Om du inte har haft samlag behöver du inte oroa dig för klamydia. Läs mer om klamydia här.