Vad är extern otit?

Extern otit är en inflammation i huden i den yttre hörselgången. Den kan orsakas av eksem, skada, infektion eller en inflammerad talg- eller hårsäckskörtel.
Lindriga besvär är vanligt och speciellt hos personer som simmar och badar mycket. En annan vanlig orsak är användandet av bomullspinnar som kan irritera och ge rispor och småskador i huden. Det är också vanligare att drabbas i varmt och fuktigt klimat som sommartid eller vid resor till varma länder.

Vilka symtom ger extern otit?

Irritation och klåda i örat. Vid mer uttalad besvär även smärta och tjockflytande vätska ur örat. Inflammationen kan orsaka så kraftig svullnad att hörselgången täpps till. Då får ljud svårare att nå trumhinnan varvid hörseln tillfälligt försämras. Närheten till käkleden kan ge upphov till smärta när man tuggar och lymfkörtlar nära örat kan bli svullna och ömma.

Hur diagnostiseras extern otit?

Genom att läkare undersöker och tittar in i örat med otoskop eller öronmikroskop. Då kan både hörselgången och trumhinnan ses och bedömas. Ett mer indirekt tecken är tragussmärta vilket innebär att det gör ont när man trycker på den lilla hudfliken utanför hörselgången.

Hur behandlas extern otit?

Behandlingen inriktas på orsaken.
Vid eksem är grunden att undvika exponering för vätska och föremål som kan irritera eller täppa till örat som tops, hörlurar och dylikt. Det är bra att använda fetvadd vid dusch och hårtvätt. Man ska låta bli att klia och endast föremål som är större än en armbåge får stickas in i hörselgången.
Vid lätt inflammation utan svullnad men torrt och fnasigt räcker det att behandla med mild steroid grupp I som örondroppar Terracortril med Polymyxin B med 2-4 droppar x 3 i hörselgången. Vid uttalad irritation där det också är svullet är steroid i lösning antingen grupp II som Locoid 0,1% eller grupp III som Diproderm 0,05% behövas. Behandlingen bör inte vara längre än 4-5 dagar pga att steroider gör huden och trumhinnan sköra.
Om eksemet är lokaliserat till hörselgångens yttre del kan man göra ett undantag och använda tops för att stryka på lösningen så att den inte når trumhinnan.

Vid inflammation med infektion är det viktigt att rengöra hörselgången. Det kan läkare göra med hjälp av öronsug eller genom att skölja med kroppsvarm koksaltlösning eller alsollösning/alsolsprit om trumhinnan är intakt. Om hörselgången är mycket svullen brukar läkaren lägga in en tamponad som är en liten kompress indränkt med alsolsprit. Den får man själv sedan fukta med alsolsprit var 3:-4:timme. Efter ca 2 dagar kan man själv ta bort den och börja behandling med örondroppar enligt ovan.

En inflammerad talg- eller hårsäck behandlas också med tamponad enligt ovan. Den kan sedan behöva ersättas med en ny tamponad efter ett par dagar.

Eftersom en extern otit kan göra rejält ont kan man initialt behöva behandling med smärtstillande läkemedel som receptfritt Alvedon eller Ibuprofen.
Extern otit ska i regel inte behandlas med antibiotika i tablettform. Undantag är om infektionen sprider sig till ytterörat. Då kan behandling med tablett Heracillin 750 mg x 3 i 10 dagar behövas.

Förutom att använda fetvadd som skydd mot vatten finns även en receptfri öronspray att köpa på apotek. Det är en medicinteknisk produkt som heter Otinova som består av aluminiumacetat/acetotartrat och ättiksyra. Det är dock en lösning med anor sedan 1800-talet och då under namnet Burrows lösning. Den var i bruk fram tills antibiotikan kom i mitten av 1900-talet. Med dagens tilltagande antibiotikaresistens har den ånyo blivit ett lämpligt behandlingsalternativ eftersom den både har en bakteriedödande, avsvällande och uttorkande effekt. Det är en bra behandling både vid lindrig extern otit och som profylax, under förutsättning att trumhinnan är hel. Den kan användas av vuxna och barn från fem års ålder.

Den som använder hörapparat och drabbas av extern otit ska söka hjälp hos öronläkare eller audiolog. Förutom behandling så kan hörselgångsinsatsen eller materialet i hörapparaten behöva bytas.