Vad är en pisksnärtskada?

En pisksnärtsskada kan drabba den som till exempel blir påkörd bakifrån i trafiken och huvudet slungas bakåt och sedan framåt. Den hastiga rörelsen kan påverka muskler och vävnader i nacken på ett sånt sätt att man får långvariga besvär.

Vilka symtom ger en pisksnärtskada?

Symtomen efter en pisksnärtsskada visar sig ofta inom ett par dygn. Många får ont och känner sig stela i nacken, får ont i bakhuvudet, armarna, axlarna och mellan skulderbladen. Pirrningar, stickningar eller domningar i armarna är också vanliga, man kan också känna sig yr. De som får långvariga besvär vittnar även om få sömn- och koncentrationssvårigheter, sämre minne, huvudvärk och ångest.

Hur diagnostiseras en pisksnärtskada?

Utifrån den typiska händelsen och i kombination med en läkarundersökning med fokus på rörelseförmåga och nervfunktion av huvud, halsrygg och armar. Ibland görs en röntgen.

Hur behandlas en pisksnärtskada?

Den som fått en pisksnärtsskada ska försöka komma igång och röra sig så snart som möjligt efter olyckan. Promenader och lättare nackrörelser hjälper till att hålla i gång  rörligheten och cirkulationen. Smärtan i nacken och halsen kan behandlas på olika sätt, några exempel är receptfria smärtlindrande läkemedel, tens, transkutan elektrisk nervstimulering, akupunktur och sjukgymnastik.

Den som får långvariga besvär behöver ofta stöd från sjukvården för att hantera smärtan och andra besvär. Till exempel kan en allmänläkare eller smärtläkare, arbetsterapeut eller kognitiv beteendeterapeut vara till hjälp.