Vad är laktosintolerans ?

Laktosintolerans innebär att man inte kan tillgodogöra sig den typen av sockermolekyl som finns i mjölk. Det beror på att man saknar ett ämne, laktat, som normalt finns i tarmslemhinnan och bryter ner mjölksockret, laktosen. I stället börjar sockret jäsa i tarmen och ställer till besvär.

Man kan få tillfällig laktosintolerans i sviterna efter maginfluensa, eller en magoperation eller som en följd av tarmsjukdomen celiaki.

Vilka är symtomen på laktosintolerans ?

Diarré, gasbildning och allmänt orolig mage men också ”magknip” och svårare smärtor kan vara symtom på laktosintolerans.

Vilka behandlingar finns för laktosintolerans ?

Undvik mjölkprodukter om du vet att du är laktosintolerant. Vuxna som misstänker att de är laktosintoleranta kan – om de är friska i övrigt – undvika mjölk, fil, gräddfil, creme fraiche, grädde, margarin, och mjuka ostar under någon eller några veckor för att se om det minskar besvären. Hårdost och yoghurt innehåller väldigt lite laktos och tolereras av de flesta, men en del tål inte ens mycket små mängder med laktos som kan ingå i vissa läkemedel. Tänk på att laktos finns dolt i många livsmedel, som färdiglagade rätter, bröd, choklad och annat snask.

Om det gäller barn, ungdomar, äldre, eller om man har andra sjukdomar, bör man först få diagnos av läkare innan man ändrar matvanor. Numera kan ett enkelt blodprov ge svar på om man är laktosintolerans. Om resultatet är otydligt går man vidare med andra undersökningar.