Dåligt minne? Nya studier tyder på att kålväxten kan aktivera hjärnans minnesfabrik.

Att broccoli är välgörande för kroppen har man vetat sen länge. Men det var först på 1990-talet som forskare i USA lyckades identifiera ett av de nyttiga ämnena i grönsaken och visa att det kunde minska risken att drabbas av cancer. Studierna gjordes på djur, men i dag är de flesta ense om att mycket frukt och grönt ger ett liknande skydd hos människor.

Att äta broccoli flera gånger i veckan minskar risken att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar och cancer. Hur mycket man ska äta är svårt att säga, några exakta ”doser” är inte fastställda, säger Ola Hammarsten, docent och forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Nu visar nya djurstudier att det gröna kraftpaketet också kan hålla hjärnan i trim. Effekten tillskrivs alla nyttiga ämnen, fytokemikalier, som skyddar kroppens nervceller mot fientliga angrepp. En av dem, sulforafan, kan stärka blod-hjärnbarriären, hjärnans dörrvakt, som portar skadliga ämnen och släpper in nyttiga.

Mycket talar för att ”broccolieffekten” stimulerar kroppens inneboende skydd mot de fria syreradikalernas fientliga angrepp på nervcellerna, säger Ola Hammarsten

Forskarna har även sett höjda nivåer av signalsubstansen acetylkolin i försöksmössens hjärnor. Den aktiverar minnet och om fynden håller vad de lovar kan broccoli bli ett av framtidens vapen i kampen mot Alzheimers och andra demenssjukdomar.

Vi hoppas kunna renodla och optimera ”broccolieffekten” och ge ämnet som näringstillskott till dem som har svårt att få i sig frukt och grönt, säger Ola Hammarsten.

Bland nyttigheterna märks även fytokemikalien glutation som tycks stimulera kroppens eget avgiftningssystem. Intaget ger även Vitamin K, folsyra, kalium och kalcium. Näringsämnen som går upp i rök om grönsaken stormkokas i kastrullen. Ångkokning eller någon minut i mikron är vad som krävs för att vitamininjektionen ska bli optimal.

Människorna runt Medelhavet har piggat upp sig med den energisnåla, vitamin- och mineralrika kålväxten i snart 2 000 år. Broccoli Calabrese, en av de äldsta sorterna, antyder att den korsblommiga kålväxten kommer från Kalabrien i södra Italien. Italienare sägs ha tagit med sig plantan till USA i början av 1900-talet.

Femtio år senare lanserades broccolin i Sverige, men vi var länge lika hårdflörtade som George H W Busch. Han bannlyste grönsaken år 1990 med orden: ”Jag är USA:s president och tänker aldrig mer äta broccoli.”

Ingen vet, men hans era i Vita huset hade kanske varat längre om han piggat upp hjärnan med hjälp av superstjärnan på grönsakstoppen.

 

Fotnot: Artikeln har tidigare varit publicerad i tidskriften Modern Psykologi.