Nu kommer den smarta maten som ”städar” hjärnan och hjälper oss att tänka klart. I arsenalen märks feta fiskar, bär, kålväxter, nötter och chokladtårta.

Fet fisk är bra, den innehåller fettsyran omega 3 som ökar kontakten mellan nervcellerna. Mörk choklad är också nyttig, om än i små portioner, säger Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk kemi i Lund.

Hennes kokbok Mat för hjärnan (Ica Förlag) rymmer mat som sägs vässa minnet och göra oss mer alerta och fokuserade. Kolhydraterna, som skåpades ut under GI-eran, får sin revansch. Hjärnan behöver glukos för att fungera optimalt, betonar hon.

Utan socker blir hjärnan trött och seg, men vi ska inte äta det hux flux mitt på dagen utan som en extra belöning i samband med måltider. Det sätter fart på ”lyckomolekylen” dopamin som gör oss lugna och nöjda.

Men viktigast är att få i sig alla antioxidanter som finns i frukt och bär. De stimulerar kroppens eget försvar så att det sköter ”städningen” själv. Att äta feta fiskar, till exempel lax och strömming, några gånger i veckan är också bra. De hindrar skräpet från att fastna i hjärnan, anser hon.

Hjärnan är extremt beroende av syre och behöver skydda sig mot de fria syreradikaler som bryter ner cellerna. Den åldrande hjärnan samlar dessutom på sig skräp och om kärlens täpps igen så ökar risken för skador. Nervceller kan dö och vi får sämre minne.

Det är aldrig för sent att ändra diet. Hjärnan kan reparera skador om den får rätt bränsle. Smart mat håller blodtrycket nere och ökar cirkulationen. Det lugnar stressade hjärnor och hjälper dem att återhämta sig.

Hjärnan vill ha mat på bestämda tider och man ska äta tills man känner sig mätt. Mellanmål piggar upp, men ständigt småätande blockerar hjärnan och får oss att tappa fokus. Charlotte Erlanson-Albertsson råder alla att vara hungriga när de sätter sig till bords. Att fantisera om den mat vi ska få aktiverar hjärnans belöningssystem, förklarar hon.

 Längtan är halva belöningen. Den hungriga hjärnan är dessutom kreativ och inställd på att hitta mat.

Men det räcker inte att ha hjärnkoll på dieten. Studier visar även att en rask, halvtimmes promenad om dagen motverkar åldrandet. Att ta i så att man svettas sätter fart på blodcirkulationen i hjärnan, betonar hon.

Man ska både äta smart och motionera för att hålla hjärnan i trim, säger Charlotte Erlanson- Albertsson.

Det är först under senare år som forskarna börjat intressera sig för matens betydelse för hjärnans välbefinnande. Ännu finns inga entydiga bevis på att på att Alzheimers sjukdom kan förebyggas med smart mat. Men allt fler studier pekar på kostens inverkan på minnet.

Forskarna vet också att maten har betydelse för den mentala prestationen, men exakt vad det är som påverkar hjärnan är inte klarlagt. Studier visar också att frukost och lunch påverkar barns koncentration och resultat. Men om det beror på maten eller på att de sitter ner och äter i lugn och ro är inte klart. Kanske är det bådadera.

Omega-3-fettsyror verkar antiinflammatoriskt, d.v.s. håller nivåer av inflammatoriska ämnen nere. De är bra för hjärtat, som blir mer flexibelt och anpassbart, och risken för stroke minskar. Lax är också utmärkt mat för hjärnan, säger Charlotte Erlansson Albertsson.

Omega-3-fettsyrorna bygger upp cellmembraner och håller dem rörliga. De gör att nervsignaler lättare går fram, vi tänker så det flödar. De reglerar också vad som går in i nervcellerna och vad som kastas ut. Bägge funktionerna är lika viktiga.

Vi mår också psykiskt bra av fisk och skaldjur. Vi lär bli snällare – vilken grej!, skriver Charlotte Erlansson Albertsson i Kokbok för hjärnan.

 

Fotnot: Delar av artikeln har tidigare varit publicerad i tidskriften Modern Psykologi.