Vad är springmask?
Springmask är den vanligaste tarmparasiten i Sverige. Masken är vit, sytrådssmal och 4-13 mm lång. Den drabbar främst barn men även vuxna kan få den. Springmasken lever i tarmen och på natten vandrar honan ner till ändtarmen och lägger sina ägg kring ändtarmsöppningen. Det ger klåda och när barnet kliar sig fastnar äggen på fingrarna och kan sedan överföras till barnets mun eller till andra. Man kan också få i sig äggen via damm, sängkläder mm eftersom ägg som lossnat kan överleva flera veckor i inomhusmiljö. Den vanligaste smittvägen är dagismiljön och sedan smittar barnet resten av familjen. Flickor och kvinnor kan få slidkatarr om springmasken sprider sig till slidan.
Vilka symtom ger springmask?
Nattlig klåda kring ändtarmsöppningen.
Hur diagnostiseras springmask?
Ibland kan maskarna ses i avföringen eller runt ändtarmen. Om inte kan man göra tejpprov. En bit genomskinlig tejp där den klibbiga sidan trycks en kort stund mot ändtarmens öppning på morgonen före toabesök och dusch. Den kan sedan läggas på ett objektglas och skickas till ett laboratorium för mikroskopering.
Hur behandlas springmask?
Hela familjen – och om möjligt andra smittade dagisbarn och deras familjer – bör behandlas samtidigt med läkemedlet Vermox 100 mg som engångsdos som upprepas efter 2 veckor. Man ska tvätta händer och borsta naglarna efter toabesök och innan man äter. Duscha/tvätta stjärten varje dag, byta sängkläder ofta. Om man har fått springmask skall man duscha varje morgon för att få bort ägg omkring ändtarmen.