Vad är halsbränna?

Halsbränna orsakas av att det sura maginnehållet inte hålls kvar i magsäcken utan ibland kommer upp i matstrupen. Orsaken är ofta ett bråck på magmunnen mellan matstrupen och magsäcken. Ibland beror det på störning i magsäcken förmåga att tömma ut innehållet i tarmen. Andra orsaker till att magmunnen inte håller tätt är ett ökat tryck i buken som vid graviditet eller övervikt. Även alkohol, rökning, snus, kaffe, choklad och  läkemedel kan bidra till besvären.

Vilka symtom ger halsbränna?

Sura uppstötningar och/eller ont, sveda och en brännande känsla bakom bröstbenet. Besvären kommer oftast efter maten, när man böjer sig framåt, lyfter något eller lägger sig ned. Det kan ge heshet, hosta och nattlig astma.  Ibland även kännas som kramp i bröstet eller som en ”klump i halsen”. Sura uppstötningar under en längre tid kan leda till en att matstrupen blir inflammerad, sårig och ärrig och medföra att mat kan fastna i halsen.

Hur diagnostiseras halsbränna?

Utifrån de typiska symtomen i kombination med läkarundersökning. Ofta ingår en gastroskopi. Vid långdragna besvär trots behandling görs en mätning av pH-värdet i matstrupen under ett par dygn.

Hur behandlas halsbränna?

Läkemedel som neutraliserar magsyran dämpar symtomen och minskar risken för skador på matstrupen. Omeprazol 10 – 20 mg vid behov räcker för många. Behövs daglig behandling ska man sträva efter den lägsta dosen som har effekt. Operation av magmunnen har blivit alltmer sällsynt på grund av risken för allvarliga biverkningar och att en fjärdedel av patienterna får återfall efter ingreppet.

Du kan själv försöka minska besvären genom att äta tidigare på kvällen, ta mindre portioner och undvika fet mat. Pröva att höja sängens huvudända. Minska konsumtionen av alkohol och kaffe samt sluta röka. Gå ner i vikt – även en lite viktnedgång kan spela roll.