Vad är förstoppning?
Förstoppning innebär att man har färre än tre avföringar/vecka. Det är mycket vanligt tillstånd och de flesta drabbas nån gång i livet. Besväret kan vara tillfälligt som t ex i samband med en resa eller mer långdraget och för en del sträcka sig över år och decennier. Orsakerna kan vara många som långsam tarmpassage, ändrad kost eller rutiner, sjukdomar som depression, hypothyreos, Parkinson, stillasittande, olika läkemedel, bäckenbottenbesvär som framfall mm.
Vilka är symtomen på förstoppning?
Förutom glesa tarmtömningar brukar avföringen vara hård, svår att få ut och man kan behöva hjälpa till med handen för att få ut den. Avföringen består ofta av kulformade små och stora klumpar. Vid toalettbesök kan det göra ont och kännas som att tarmen inte är tömd. Förstoppning kan leda till andra besvär som illamående, magont och hemorrojder.
Hur diagnostiseras förstoppning?
Utifrån symtom och läkarundersökning av framförallt buken, underliv och ändtarm inklusive rektoskopi. Blodprover för Hb, sänka, CRP, saltbalans, kalk- och njurvärde, TSH och blodsocker. Avföringsprov för blod s k f-Hb. Ibland behövs andra undersökningar som koloskopi, kolontransit röntgen med täta markörer, tryckmätning i ändtarmen och/eller röntgen vid tarmtömning.
Vilka behandlingar finns förstoppning?
För långvarig förbättring behöver man långsamt öka mängden fiber i maten med fullkorn, grönsaker och frukt. Lösande livsmedel som päron, aprikoser, katrinplommon, fikon och messmör kan öka tarmpassagen. Stoppande mat som mjöl, pannkaka, pasta, ris och te bör undvikas. Andra åtgärder är att få i sig tillräckligt med dryck och att röra på sig som att gå raska promenader. Om det inte är tillräckligt kan man behöva hjälp av läkemedel. I första hand rekommenderas Vi-Siblin, Vi-Siblin S och Inolaxol. I andra hand Laktulos, Duphalac, Lacrofarm och Laxido. Vid behov kan dessa kompletteras med Microlax och/eller Cilaxoral.