Flatlus.
Fotograf Ed Uthman

Vad är flatlöss?

Flatlusen, Pthirus pubis, är en liten vinglös hudparasit på knappt 2 mm med en platt krabbliknande kropp. Dess bakre klor är kraftiga vilket gör att den får ett bra fäste om grövre hårstrån men inte huvudhår. Därför trivs den i könshår men kan också sätta sig i armhålor, skägg, ögonbryn och ögonfransar. De ser ut som små ljusa och mörka korn och dess ljusa äggen fästs på hårstråna nära huden. De lever av människoblod och smittar främst via direktkontakt som vid samlag och genom att dela säng eller handdukar. 

Vilka symtom ger flatlöss?

Främst klåda som kan vara mycket intensiv. Ofta syns en liten blåfärgad missfärgning vid bettstället. Klådan kan leda till rivmärken och sår som kan bli infekterade av vanliga hudbakterier.

Hur diagnostiseras flatlöss?

Genom att hitta levande löss. Förstoringsglas underlättar eftersom de är så små. Eftersom klåda kan ha många orsaker förutom löss bör diagnosen ha ställts av läkare.

Hur behandlas flatlöss?

Med det receptfria läkemedlet Tenutex som är en lösning innehållande disulfiram/bensylbensoat som dödar parasiter. Det får inte användas kring ögonen. Efter en ordentligt kroppstvätt masserar man in det på de områden där flatlössen sitter som skrev och armhålor. Vänta sedan med all kroppstvätt i ett par dygn efter behandlingen. Du får själv plocka bort de löss och ägg som dödats av medlet. Behandlingen kan upprepas inom ett par dagar om några löss fortfarande lever och efter en vecka om något ägg skulle ha överlevt. Biverkningar är ovanligt men kan förekomma och då i form av hudrodnad, hudutslag, sveda, håravfall och ibland missfärgning av blont hår.

Dessutom ska man i samband med behandlingen använda oömma kläder och textilier eftersom Tenutex kan ge upphov till gulfärgning eller kvarstående doft hos tyg .

En annan metod är att plocka bort flatlöss och ägg med en pincett när man noggrant kammar igenom håret med en metallkam. Det kan dock vara svårt att få bort alla löss och ägg eftersom de är så små.

Mot klådan kan man använda kylbalsam eller kräm som stillar den. Det är vanligt att klådan finns kvar en tid efter behandlingen trots att flatlössen har försvunnit.

För att undvika spridning av flatlöss ska man tvätta alla kläder, sängkläder och handdukar i minst 60 grader för att bli av med dem. Stora täcken som inte går att maskintvätta kan man lägga avskilt ett par veckor eftersom flatlöss inte överlever mer än ett par dygn utanför människokroppen.

Vårdcentralen bör kontaktas om flatlössen sätter sig i ögonbryn och ögonfransar eller om den receptfria behandlingen inte hjälper.