Vad är skabb?

Skabb är ett litet kvalster på 0,3-0,5 mm som finns över hela världen. Det är en hudparasit som gräver gångar i det yttersta hudskiktet och där lägger sina ägg. Skabb smittar genom direktkontakt hud mot hud i upp till 15 minuter genom t ex att hålla händer, sitta nära tillsammans eller sova i samma säng. Alla kan drabbas och de flesta infekteras med ett tiotal djur.
Människor med nedsatt immunförsvar pga sjukdom eller hög ålder kan däremot bli infekterade med hundratals och ibland tusentals kvalster. Då blir hudytan täckt av fjäll och sårskorpor vilket kallas krustös skabb.

Vilka symtom ger skabb?

Huvudsymtomet är svår klåda som är mest besvärlig kvällar och nätter. Den beror på en överkänslighetsreaktion mot djuret och brukar komma inom tre till tio veckor från det att man blivit smittad. Vanligt är att det uppstår hudutslag i form av små röda eller vätskefyllda blåsor. Utslagen brukar ses på mage, lår, skinkor, armar, händer och fötter liksom vid hand- och fotleder. De små skabbgångarna är svåra att se men de rivmärken som klådan ger är desto lättare. Rivsåren kan bli infekterade av vanliga hudbakterier.
Vid all misstanke om skabb ska man ta kontakt med vården för säker diagnos innan man börjar en behandling.

Hur diagnostiseras skabb?

Genom att hitta levande skabbdjur. Först letar läkaren efter skabbgångar som är ljusa, trådsmala och centimeterlånga. De sitter vanligen mellan fingrar och tår, på händer, handleder och fötter. Ibland finns de vid bröstvårtor, navel och könsorgan. När läkaren lokaliserat en gång med ett djur förs en nål in och när den dras ut brukar djuret sitta fastklamrat. Det kan läggas ned på ett objektglas och sedan ses i mikroskop. Att leta efter skabbdjur tar tid och kräver både förstoringsglas och god belysning.
Det kan vara svårt att hitta skabb, särskilt om huden är mörk och om läkaren är osäker kan man bli remitterad till en hudklinik.

Hur behandlas skabb?

Med det receptfria läkemedlet Tenutex som är en lösning innehållande disulfiram/bensylbensoat som dödar parasiter.
Det är viktigt att alla, som bor tillsammans med den som har skabb eller de som haft nära kontakt, behandlas samtidigt även om man inte har symtom.
Vuxna och barn > 1 år smörjer in hela kroppen utom huvudet. För barn < 1 år, personer med nedsatt immunförsvar och äldre ska även huvudet smörjas in men ögonen ska undvikas.
Lösningen ska sitta kvar i 24 timmar och därför behöver händerna smörjas in igen efter handtvätt.
Under behandlingen ska man använda oömma kläder och textilier eftersom Tenutex kan ge upphov till gulfärgning eller kvarstående doft hos tyg .
Vid svårare fall kan behandlingen med Tenutex upprepas efter en vecka.
Biverkningar är ovanliga men kan förekomma som sveda, rodnad, hudutslag, håravfall eller missfärgning av blont hår.

Om Tenutex inte haft effekt eller är olämpligt till exempel pga gummiallergi finns kräm Nix 5% (permetrin) som är ett licenspreparat. Det innebär att en läkare behöver göra en ansökan till Läkemedelsverket.
Detsamma gäller för tablett Stromectol (ivermektin) 3 mg. Dosen är 200 mikrogram/ kg kroppsvikt och ges med en veckas mellanrum och bör tas i samband med måltid. Behandlingen ska inte ges till gravida, ammande eller barn < 5 år eller vid vikt <15 kg.

Vid krustuös skabb behövs ofta inläggning med isolering för att begränsa smittspridning. Behandling med både lösning och tabletter är rekommenderat. Lösningen ska noga smörjas in på kroppen, ansikte, skalp och under naglarna. Efter en vecka upprepas behandlingen. Fler behandlingar kan behövas.

Direkt efter lämplig behandling ska alla kläder, sängkläder och handdukar tvättas i 60 grader. Saker som använts men inte kan tvättas som till exempel skor och handskar ska istället vädras i 2-3 dygn.

Barn ska vara hemma under det dygn som behandlingen pågår och förskolan bör informeras om diagnosen så att även övriga barn kan behandlas.

Trots behandling kan klådan finnas kvar i flera veckor tills det yttersta hudskiktet har ersatts av nya hudceller.
Om klådan är mycket besvärande kan klådstillande tabletter som Aerius, Clarityn eller Tavegyl hjälpa. Vid eksem kan starkare steroiderkrämer som Betnovat eller Elocon lindra.
Om rivmärken eller skadad hud blir infekterade behandla först med tvål och vatten och om det inte hjälper så finns Salva Altargo 10 mg/ml som stryks på tunt 2 gånger/dag i 5 dagar.
Vid utbredd hudinfektion ges istället antibiotika som tablett Flukloxacillin 1 g x 3 i 7-10 dagar till vuxen och till barn 25 mg/kg x 3 i 7-10 dagar.