Vad är kondylom?

Kondylom eller könsvårtor är en vanlig könssjukdom som orsakas av HVP, humant papillomvirus. En annan variant av HVP kan ge livmoderhalscancer och numera finns vaccin som skyddar mot båda sjukdomar. Även män kan skyddas mot kondylom av vaccinet. Störst nytta gör vaccineringen om man får den innan man har sex första gången. Kondom ger ett visst skydd men det är inte hundraprocentigt eftersom den bara täcker penis och kondylomerna kan finnas i hela underlivet hos både män och kvinnor. Det kan ta lång tid från smitta tills vårtorna kan ses, ibland upp till flera år.

Vilka symtom ger kondylom?

Kvinnor kan få vårtor i hela underlivet, från de yttre blygläpparna, klitoris och urinrörsmynningen till slidöppningen och ända in på livmodertappen, samt kring analöppningen. Hos män sitter de oftast kring ollonet, på insidan av förhuden och runt analen men kan också sitta på penisskaftet och vid urinrörets mynning. Vårtorna kliar och svider och man kan blöda och få ont vid samlag.

Hur diagnostiseras kondylom?

Genom läkarundersökning. Ibland behöver läkaren ta ett litet hudprov s k biopsi för mikroskopisk undersökning.

Hur behandlas kondylom?

Det finns ingen botande behandling för kondylom, men man kan få receptbelagd salva eller lösning som lindrar besvären. I svåra fall kan man behandlas med ett läkemedel som kan bita på både virusinfektionen och vårtorna.

Att ta bort vårtorna kirurgiskt, med diatermi eller att frysa ner dem, kan minska skav och obehag men tar inte bort viruset, vilket innebär att man kan få nya vårtor när som helst.

Infektionen kan vara i stort sett symtomfri och läka ut av sig själv.