Vad är fotsvamp?

Fotsvamp är en infektion som orsakas av hudsvamp, så kallade dermatofyter, som trivs där det är fuktigt och varmt. Smittan sprids ofta i allmänna duschutrymmen och omklädningsrum.

Vilka symtom ger fotsvamp?

Oftast angrips huden mellan fjärde och femte tån. Huden flagnar eller fjällar, det kliar och svider och ibland får man små sprickor i huden.

Behandling fotsvamp

Fotsvamp kan vara besvärligt men är relativt enkelt att bli av med. Det är viktigt att behandla svampen tidigt när man upptäcker det, annars finns det risk för att svampen sprider sig. Fotsvamp kan behandlas med receptfria fotsvampmedel, gel, liniment eller kräm. Vissa medel behöver man bara använda en gång, andra har en behandlingstid på några veckor. Fotsvampmedel som innehåller hydrokortison lindrar klåda. Om man har haft fotsvamp en längre period är det även vanligt att man drabbas av nagelsvamp till slut. Läs mer om nagelsvamp här. Om symtomen inte försvinner av behandlingen eller om de blir värre bör du kontakta din vårdcentral eller en hudläkare.

Hur kan jag förebygga fotsvamp?

Se till att alltid tvätta fötterna noggrant. Försök att tvätta fötterna varje dag och se till att göra rent mellan tårna. Strumpor ska bytas varje dag och helst inte vara för täta om du tidigare haft problem med svamp. Om du haft fotsvamp tidigare kan det vara bra att slänga ut de gamla strumporna, annars går det bra att tvätta dem i 60 grader så att svampen dör. Försök att undvika täta skor där fötterna inte kan andas. Svamp kan spridas och därför bör du använda rena tofflor i omklädningsrum och allmänna badplatser. Var extra noga under sommarn då vädret är varmare och kan orsaka problem, välj luftiga skor som till exempel sandaler.