Vad är en brännskada?

Det är en hudskada som uppstår efter kontakt med värme och eld som är det är vanligast. Kan även uppkomma vid kontakt med kemikalier, elektricitet eller strålning.
Brännskador bedöms både utifrån vilka hudlager som är drabbade och liksom dess utbredning. Ytan anges i procent och avser hur stor del av huden som är skadad.
De vanligaste brännskadorna är överhudsskada och ytlig delhudsskada. De kan oftast behandlas med egenvård och läker utan ärrbildning.

De mer allvarliga brännskadorna är djup delhudsskada och fullhudsskada, som brukar behöva både kirurgisk behandling och sjukhusvård. De djupa brännskadorna berör bara cirka 1500 personer av de totalt ca 38 000 som årligen drabbas.

Vilka symtom ger en ytlig brännskada?

Vid överhudsskada är det hudens yttersta lager som skadats men lagret under påverkas till viss del av inflammationen vilket syns i form av svullnad, rodnad, ömhet och smärta. Solbränna är ett exempel på en sådan skada.

Vid en ytlig delhudsskada blir det dessutom blåsor som kan ta upp till dygn att bildas. Det brukar bli en mer intensiv sveda och även kraftigare svullnad varför det är bra att ta bort smycken och annat i skadans närhet. Smärtan brukar vara mer påtaglig och besvärlig första dygnet och det kan bli sår som vätskar. Även efter läkning kan det klia och bli förändringar i hudens pigment.
Vanliga orsaker är att man får kokhet vätska som vatten, te eller kaffe över sig.

Hur bedöms en brännskada?

Djupet bedöms utifrån hur huden ser ut, dess reaktion på tryck och nåltest. En rodnad, mjuk, fuktig hud och blåsor är typiskt för en ytlig skada. När man med ett finger trycker på skadan ska rodnaden minska för att sedan snabbt komma tillbaka när fingret tas bort. Vid nåltest trycker man med spetsen på en vass nål på skadan och om det känns vasst eller blöder rör det sig om en ytlig skada.

Utbredningen har också betydelse för hur man bedömer och behandlar en brännskada. För uppskattning kan man använda handflatan inklusive fingrar som motsvarar ungefär 1% av kroppsytan. Lite grovt brukar man säga att en ytlig skada mindre än 20% av kroppsytan hos en vuxen person inte brukar behöva sjukvård. För äldre över 65 år och barn upp till 16 år går gränsen vid 10% och för små barn upp till 3 år går gränsen runt 5% av kroppsytan.

Sjukvårdskontakt bör tas om brännskadan är i ansiktet, på huvud, händer, fötter, könsorgan eller över leder oavsett utbredning.
Likaså om det rör sig om djupa brännskador där huden känns läderartad, är vit-brun-svart och det känns trubbigt eller inget alls vid nåltest.

Hur behandlas en brännskada?

Börja med att kyla ner det skadade området genom att spola med kallt vatten i upp till 15 minuter men inte längre. Man ska inte använda snö eller is. Om skadan uppkommit genom kontakt med ett kemiskt ämne är det viktigt att spola bort så mycket som möjligt och då bör man spola mer än 20 minuter med rinnande ljummet vatten.

Solbränna och liknande skador kan behandlas hemma med svalkande hudlotion som kylbalsam eller gel med aloe vera. Om det gör ont kan man ta receptfria värktabletter som Alvedon, Panodil eller Ibuprofen. Ett annat alternativ är att stryka på lite bedövande Xylocain-salva men området ska då inte vara större än en handflata och det ska inte användas till små barn.
Symtomen minskar inom ett par dagar dagarna och skadan läker utan ärrbildning inom en vecka

En ytlig delhudsskada gör rejält ont, huden är fuktig, vätskande och ofta finns blåsor som man inte ska röra eftersom de skyddar hudlagren under. Om blåsorna redan brustit tas hudflagorna bort för att minska risken för infektion. Av samma anledning ska skadan göras ren med tvål och vatten och sedan lägger man på ett förband som skydd. På apoteket finns salvkompresser som Mepitel eller Jelonet som läggs direkt på skadan och sen torra kompresser och linda eller större förbandsplåster.
I början kan förbandet behöva bytas var till varannan dag tills det slutar vätska vilket kan ta upp till en vecka.
Viktigt är att hålla det skadade området rent och när det behövs tvätta med tvål och vatten. Allt eftersom skadan läker lindras smärtan. När skadan är torr behövs inte salvkompresser längre utan det räcker med ett torrt förband som skydd.
Det brukar ta ungefär två veckor tills skadan läkt. Det är vanligt med klåda både under läkningen och ibland även veckor till månader efteråt. Klådan kan lindras genom att smörja med mjukgörande hudkräm eller salva 1-3 gånger/dag och ibland kan också klådstillande läkemedel behövas.

Vid tecken på infektion ska man uppsöka sjukvård. Vanliga tecken är att det gör mer ont, skadan blir mer röd och svullen, sårvätskan ökar eller blir grumlig och börjar lukta illa. Ibland får man feber och känner sig sjuk.

Efter en olycka kan alla råka ut för att få en chockreaktion oavsett hur allvarligt brännskadan är. Det kan yttra sig i att må dåligt, få sömnproblem eller en stressreaktion. Då är det bra att söka hjälp snabbt för att få behandling.