Vad är rosacea?

Rosacea är en vanligen hudsjukdom som drabbar omkring tio procent av den vuxna befolkningen. Den påverkas mest huden i ansiktets centrala delar. Orsaken är okänd men en teori är att sjukdomen beror på både en inflammation och påverkade blodkärl. men risken att få besvär ökar om mat prov eön lätt blir röd i ansiktet av värme, sol eller stress.

Vilka symtom ger rosacea?

Sjukdomen kan börja med att får episoder av rodnad i ansiktet. Dessa utlöses ofta av sol, stress, alkohol och stark mat. Med tiden blir rodnad konstant och så småningom bildas ett nät av mikroskopiska blodkärl huden. Det tillkommer blåsor och knottror som liknar tonårsakne. Vid rosacea uppstår finnarna utan att porerna täpps till av hudfett. Rosacea får man oftast bara på kinderna, näsan, hakan och i pannan, medan akne kan breda ut sig till halsen, bröstet och ryggen. I svåra fall det rödbrusiga utseendet misstas för symtom på långvarigt alkoholmissbruk. Hos vissa kan sjukdomen ge upphov till förstorad näsa. Man kan också få ögoninflammation i samband med rosacea.

Hur diagnostiseras rosacea?

Genom dess utseende och lokalisation. Det finns inga prov eller undersökningar som kan bekräfta eller stödja diagnosen.

Hur behandlas rosacea?

Du kan själv försöka undvika allt som ökar blodcirkulationen i ansiktshuden och kan trigga åkomman: Starka kryddor, starkt solljus, hetta och köld, hudkrämer, alkohol och stress. Laserteknik kan vara effektiv mot rosacea men den typen av behandlingar finns inte överallt och man får bekosta den själv. Mot svåra knottror och varblåsor kan antibiotika i form av salva eller tabletter hjälpa. Ett alternativ är en svagare form av medel mot akne, Finacea. Akneläkemedlet Roaccutan ger bara tillfällig symtomlindring och kan ge svåra biverkningar. Eventuella ögonsymtom kan behöva behandlas med antibiotika.