Vad är psoriasis?

Psoriasis är en kronisk hudsjukdom som varierar från individ till individ. Vissa har så lindriga besvär att de inte märker så mycket av sjukdomen, andra får så svåra problem att de kan vara socialt invalidiserande. Psoriasis smittar inte och drabbar människor i alla åldrar, den debuterar vanligen mellan 10-30 årsålder.

Vilka symtom ger psoriasis?

Vanliga tecken på psoriasis är att man får röda, fjällande fläckar på olika delar av kroppen. Man kan också bli röd i hudveck, till exempel i ljumskar och armhålor eller få små gropar i naglarna. Rodnade fjällande fläckar på armbågar, knän eller i hårbotten är också vanliga. Man kan också få liknande hudbesvär på andra delar av kroppen 

Hur diagnostiseras psoriasis?

Läkarundersökning med inspektion av förändringarnas utseende och lokalisation. Ibland tas en hudbiopsi för mikroskopisk undersökning. Vid misstanke om svamp eller bakomliggande halsinfektion tas odling från dessa platser.

Hur behandlas psoriasis?

Om man har lindriga besvär kan det hjälpa att ta ett varmt bad eller bada bastu. Det mjukar upp huden och gör att hudflagorna på den fjällande huden faller av. Även salva eller kräm som innehåller till exempel salicylsyra eller karbamid kan göra att man blir av med fläckarna.

De som har måttliga till svårare besvär behöver däremot regelbunden behandling, till exempel med receptbelagda krämer eller ljusbehandling. Man kan inte bli helt frisk från psoriasis, men behandlingen minskar ofta besvären.