Vad är polycystiskt ovarialsyndrom?

Polycystiskt ovariesyndrom, eller PCOS som det vanligen kallas, drabbar en del kvinnor som får cystor på äggstockarna och onormalt höga nivåer av manligt könshormon. Äggstockarna fungerar inte som de ska och de kan ha långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls. Orsaken till PCOS är inte helt klarlagd, men risken ökar något om man har en mamma eller syster som har sjukdomen.

Vilka symtom ger polycystiskt ovarialsyndrom?

PCOS kan visa sig på olika sätt och symtomen kan variera under av livet. Man kan till exempel ha långt mellan menstruationerna eller ingen mens alls. Man kan också få akne eller ökad kroppsbehåring av manlig typ, till exempel skäggväxt eller hår på bröstet. Många ökar mycket i vikt, andra har svårt att bli gravida.

Hur diagnostiseras polycystiskt ovarialsyndrom?

Genom kropp- och gynekologisk undersökning. Vaginalt ultraljud för bedömning av ovarier och livmoderslemhinna. Vikt, längd och BMI. Blodprover avseende hormoner inklusive sköldkörteln och  blodsocker

Hur behandlas polycystiskt ovarialsyndrom?

Det går inte att bli helt fri från PCOS men det går att behandla de besvär man får. För många som har PCOS räcker det att gå ner några kilo för att återställa hormonbalansen och få igång menstruationerna.

P-piller kan också användas för att framkalla regelbundna blödningar. Dessutom brukar så kallade kombinerade p-piller göra att hårväxten på kroppen blir mindre. Den som  har svårt att bli gravid kan få läkemedel som framkallar ägglossning.