Vad är klimakteriet?
Klimakteriet, eller övergången till menopaus (att menstruationen upphör), är ingen sjukdom utan en omställningsperiod i kvinnans hormonsystem. Den inträffar vanligen någon gång mellan 45- och 55 årsåldern. Under den perioden slutar äggstockarna att producera de kvinnliga könshormonerna östrogen och progesteron. Bara en liten mängd östrogen bildas fortsättningsvis, och då i kroppens fettväv av ett ämne som utsöndras från binjurarna.
Vilka är symtomen på klimakteriet?
Att menstruationen upphör, ofta successivt, är det enda ofrånkomliga och uppenbara symtomet på att man kommit i klimakteriet. En del kvinnor märker knappt av några andra symtom medan vissa kan få svåra besvär. Sannolikt finns en viss ärftlighet som både kan ha biologiska och psykosociala orsaker. Om din mamma var relativt besvärsfri finns det goda chanser att du också blir det.
Hos dem som får symtom dominerar plötsliga värmeattacker med rodnad och svettningar och sömnproblem, men även depression, huvudvärk, koncentrationssvårigheter och minnessvikt förkommer. Huden, håret och naglarna kan bli sämre och slemhinnorna kan bli torrare och skörare, särskilt runt slidöppningen vilket kan leda till samlagssmärtor och sexuell olust.
Eftersom östrogenet skyddar kvinnor mot benskörhet (osteoporos) och hjärt- kärlsjukdomar, ökar risken att drabbas efter klimakteriet.
Vilka behandlingar finns för klimakteriebesvär?
Motion har visat sig vara en livsstilsförändring som kan lindra klimakteriebesvär. Minst en halvtimmes rask promenad, gärna med stavar – eller jogging – åtminstone varannan dag förbygger dessutom hjärt-kärlsjukdom och benskörhet. Efter klimakteriet ökar också risken att drabbas av bröstcancer, men risken minskar om man motionerar regelbundet.
Vid svåra besvär kan man få hormonersättning, det är receptbelagda läkemedel som ger menstruationsliknande blödningar. Enbart östrogen ökar risken för livmodercancer och därför innehåller moderna preparat en kombination av östrogen och progesteron. Dessa läkemedel har dock visat sig ge en förhöjd risk för bröstcancer. Frågan om hormonersättning eller inte är en avvägning mellan hur svåra symtom är och de biverkningar som läkemedelsbehandlingen kan ge.
Torra slemhinnor i slidan kan behandlas lokalt med receptbelagda östrogenvagitorier och/eller östrogensalva som finns att köpa receptfritt på apotek.
I de fall man drabbas av depression under den här perioden i livet, bör den givetvis behandlas som vanligt, det vill säga med antidepressiva läkemedel, eventuellt i kombination med samtalsstöd.