Vad är hjärtinfarkt?

Hjärtinfarkt betyder att hjärtat drabbats av allvarlig syrebrist som skadar muskeln. Oftast beror det på att hjärtats kranskärl har täppts till av en blodpropp. Infarkten gör att hjärtat inte orkar arbeta och tillståndet är livshotande om det inte behandlas. Rökning, högt blodtryck och höga blodfetter, långvarig stress och brist på motion ökar risken för hjärtinfarkt.

Vilka är symtomen på hjärtinfarkt?

Smärtor i bröstet som ibland strålar ut i framför allt vänster arm är ett vanligt symtom på hjärtinfarkt, men alla får inte bröstsmärtor. Ett obehagligt tryck över bröstet och eventuellt halsen, skuldrorna och käkarna kan också vara ett tecken på en pågående infarkt. Man kan också kallsvettas, får svårt att andas, känna rädsla och ångest. Det händer att hjärtinfarkt misstas för panikångestattack och vice versa.

Vilka behandlingar finns det för hjärtinfarkt?

Blodproppen löses upp med läkemedel eller med ett kirurgiskt ingrepp, så kallad ballongvidgning. Många får också behandling för riskfaktorer som bidragit till infarkten, som till exempel högt blodtryck och höga blodfetter. Efter några dagar på sjukhus brukar man få hjälp med rehabilitering.