Vad är håravfall hos män?

Manligt håravfall, androgen alopeci, är ett tillstånd som främst drabbar män. Den vanligaste orsaken är ärftlighet, men kan även vara läkemedelsutlöst eller stress. Tillståndet kan tillkomma redan i tjugoårsåldern och börjar ofta med bakåtkrypande hårfäste, vid tinningarna och bakhuvudet eller hjässan.

Vad orsakar håravfall hos män?

Alla människor, män och kvinnor, tappar hår dagligen. Man uppskattar att man normalt sett tappar ca 100 hårstrån om dagen. När mer hår en normalt faller av rör det sig ofta om håravfall. Ofta rör det sig om ärftligt håravfall. Men det kan även vara andra orsaker. Normalt håravfall förekommer hos nästan alla män när de går från ungdom till vuxen. Enbart 5 procent av män har samma hårtäthet

Vid bantning och plötslig viktnedgång är det normalt att tappa en del hår. Detta kan även ske vid svår infektion, stress eller förlossning. Håret växer ofta ut igen efter ca 6 månader. Diabetes och sköldkörtelsjukdomar kan även orsaka håravfall. Har du fläckvis håravfall? Då kan du läsa om Alopecia areta här.

Hur behandlas håravfall hos män?

Håravfall som är ärftligt behöver inte behandlas. Däremot kan många uppleva att det är jobbigt och då finns det ett antal kosmetiska lösningar som kan dölja håravfallet, eller medicinska lösningar mot håravfall.

Det finns ett antal, receptfria och receptbelagda, godkända läkemedel som har bevisat sig vara effektiva mot håravfall. För att få receptbelagd läkemedel behöver du kontakta en vårdcentral och få träffa en läkare. Propecia är det läkemedel som oftast skrivs ut mot ärftligt håravfall och är endast avsett för män. Läkemedlet sänker nivåerna av ett hormon kallat dihydrotestosteron eller DHT. Hormonet gör att hårets tillväxt fas kortas ned och gör håret tunnare. Läkemedlet kan enbart hjälpa män med lite till medel håravfall, inte fullständigt.

Kommer jag tappa hår?

Håravfall är ärftligt och därmed ökar risken för skallighet betydligt om håravfall är vanligt i släkten, men detta behöver nödvändigtvis inte utfallet. Tyvärr är den genetiska ärftligheten fortfarande inte riktigt väl förstådd tros all forskning på området.