Vad är alopecia areata?

Alopecia areata eller fläckvis håravfall är en sjukdom där det uppstår kala fläckar i hårväxten, oftast på huvudet men kan även uppstå på andra delar av kroppen. Alla kan drabbas men det är vanligast i 20-50 års åldern. Ofta finns en utlösande orsak som känslomässig stress eller infektion. Sjukdomen anses vara autoimmun, immunförsvaret angriper kroppens egen vävnad, och innebär att hårsäcken går in i en vilofas i 6-12 månader, ibland ännu längre. Håret kommer oftast tillbaka av sig självt. Den vanligaste formen av håravfall kallas androgen alopeci: tunnhårighet eller ”flint” som nästan alla män får någon gång i livet, men även ett fåtal kvinnor.

Vilka symtom ger alopecia areata?

Sjukdomen som oftast drabbar barn eller unga, gör att man tappar håret fläckvis. Det kan börja med en kal fläck på huvudet, stor som en femkrona. Det brukar gå relativt snabbt att man tappar håret fläckvis och växer ofta tillbaka på några månader. Vanligast är att håret kommer tillbaka på den första fläcken innan man tappar håret på någon annan fläck. Vissa patienter med alopecia areata kan förlora allt sitt hår. Detta är dock mindre vanligt och förekommer enbart i ungefär 10 procent av fallen.

Man har högre risk för permanent håravfall om:

  • Någon i släkten tidigare drabbats av sjukdomen.
  • Man har sjukdomen innan puberteten och haft det längre än 1 år.
  • Man har en autoimmun sjukdom.
  • Har fått en onormal färg eller tjocklek på naglar.

Hur diagnostiseras alopecia areata?

Utifrån de typiska symtomen.

Hur behandlas alopecia areata?

Effektiv behandling saknas även om man genom året försökt med olika terapier. Många väljer att enbart vänta ut sjukdomen eftersom håret ofta växer tillbaka med tiden. Vid omfattande och återkommande fläckar rekommenderas remiss till hudläkare.

För att hantera att leva med fläckvis håravfall så finns det en del kosmetiska kurer som kan hjälpa. Många väljer att täcka håret eller delar av håret med peruk. Det finns även puder, krämer och sprayer som kan maskera kala fläckar.