Vad är mensvärk?
Bäckensmärta som kommer strax före eller samtidigt som mensen och varar under ett par dagar.
Den kan indelas i primär som är vanlig mensvärk och sekundär som beror på sjukdom.
Vanlig mensvärk brukar börjar när man får sin första menstruation. Smärtan beror på att livmodern drar sig samman vilket orsakas av prostaglandin som finns i livmoderns slemhinna. Sammandragningarna leder till syrebrist och träningsvärk i livmoderns muskler. När slemhinnan stöts ut som menstruationsblod minskar mängden prostaglandin och smärtan avtar.
Mensvärk är mycket vanligt och ungefär varannan kvinna är drabbad. Smärtan är vanligast när man är ung och upp till trettio års ålder, inte fött barn och vid riklig blödning.
Sekundär mensvärk kan bero på olika saker som att livmoderhalsen är trång, myom eller endometrios.
Vilka symtom ger mensvärk?
Smärta i nedre delen buken och som strålar ut i rygg, ner i ljumskar och lår. Värken kan vara allt från lätt molande till svåra kramper påminnande om förlossningssmärta. Samtidigt kan man också känna sig svag, svettig, yr, illamående, få kräkningar och diarré. En del får också migrän i samband med mens.
Hur diagnostiseras mensvärk?
Genom de typiska symtomen och det kan vara bra att genomgå en gynekologisk undersökning.
Hur behandlas mensvärk?
Smärtstillande receptfria läkemedel som till exempel Ipren, Brufen, Diklofenak, Naproxen och Voltaren brukar lindra värken. Det är bra att ta en tablett så snart man känner att mensen är på gång.
Kan man inte ta så kallade NSAID läkemedel som i exemplen ovan är paracetamol som Alvedon och Panodil ett alternativ men det är sällan lika effektivt.
Ibland hjälper det att kombinera med värme i form av vetekudde eller en filt mot mage och rygg.
När receptfria smärtstillande inte hjälper kan man behöva rådgöra med en husläkare, barnmorska eller gynekolog kring annan lämplig behandling som minipiller eller p-piller. De verkar genom att göra livmoderns slemhinna tunnare respektive hämma ägglossning.