Vad är mjölkstockning?
Mjölkstockning orsakas av att en eller flera mjölkgångar inne i bröstet täppts till så att mjölken får svårt att komma ut. Det leder till en inflammation och kan om det kommer in bakterier utvecklas till en infektion, mastit som kan övergå till en bröstböld. Därför bör man söka hjälp om mjölkstockningen pågår längre än tre dagar. De flesta får oftast bara mjölkstockning i ena bröstet.
Vilka symtom ger mjölkstockning?
Besvären kommer ofta plötsligt i form av en öm knöl eller förhårdnad i bröstet. Huden blir röd,varm och öm. Det är vanligt att man får frossa, feber och känner sig sjuk.
Hur diagnostiseras mjölkstockning?
Genom att en läkare eller en barnmorska tittar och känner på bröstet. Om man misstänker en bröstböld kan ultraljud göras.
Hur behandlas mjölkstockning?
Det viktigaste är att låta barnet fortsätta amma från bröstet! Det är också bra att samtidigt stryka lätt över bröstet i riktning mot bröstvårtan för att underlätta bröstets reflex att tömma ut mjölken. Lugn och ro i kombination med hudberöring som att hålla barnet nära frisläpper hormonet oxytocin som också underlättar reflexen. Ibland räcker de här åtgärderna för att öppna upp mjölkgången. Den som har mycket ont kan ta smärtstillande läkemedel som till exempel Ibumetin, Ipren, Alvedon eller Panodil. Medlen går över i modersmjölken, men det finns inget som tyder på att de skadar barnet. Man kan också försöka mjölka ut för hand eller med en pump. För en del hjälper det att hålla brösten varma genom att använda fetvadd eller duscha varmt före amning. Det är bra att använda en rymlig behå som inte klämmer åt.
Om symtomen kvarstår eller förvärras bör man kontakta sin barnavårdscentral, en amningsmottagning eller gynekologisk akutmottagning. Där kan man få hjälp och råd kring amningen. Det finns ett receptbelagt läkemedel, Syntocinon nässpray, som innehåller oxytocin och som sprayas en gång 5 minuter före amning.
Vid misstanke om infektion får man behandling med antibiotika. Om det utvecklats en bröstböld behöver den öppnas och tömmas för att kunna läka.