Vad är Prostatit?

Prostatit är ett samlingsnamn för besvär i eller omkring prostatakörteln. Det  finns både akut och kronisk prostatit. Den kroniska varianten är vanligast och innebär att besvären varar under en längre tid. Orsaken är ofta okänd men beror ibland på bakterier. Akut prostatit kommer plötsligt och orsakas alltid av bakterier.

Vilka är symtomen på Prostatit?

Man kan få ont i ryggslutet och underlivet. Smärtorna strålar ofta ner mot lårens insidor och ut i pungen och penisen, och ibland gör det ont att sitta. Man kan också får svårt att kissa, men det är ovanligt. Det kan också göra ont när man får utlösning eller i området mellan pungen och ändtarmen. Vid akut prostatit får man ofta feber, ibland med frossa.

Vilka behandlingar finns för Prostatit?

Kroniska besvär lindras om man håller sig varm om underlivet, har regelbundna sädesutlösningar och undviker att bli förstoppad så att avföringen inte trycker på.

Prostatit behandlas oftast med antibiotika, men det hjälper bara om besvären orsakats av bakterier. Annars försvinner besvären ofta av sig själva, drabbade kan känna av dem från och till under veckor, månader, ibland år.

Man kan också få läkemedel mot inflammation och smärta, och mediciner som gör det lättare att kissa.