Vad är klamydia?

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige. Infektionen orsakas av en bakterie som sprids vid  samlag utan skydd. Bakterien överförs när slemhinnor kommer i kontakt med varandra och via slidsekret och sperma. Smitta kan även överföras från mor till barn vid förlossning. Bakterien överlever inte i luften och kan därför inte smitta via handdukar, kläder eller toalettbesök.

Vilka symtom ger klamydia?

Du behöver nödvändigtvis inte ha några symtom för att vara smittad av klamydia. Minst hälften alla som får klamydia har inga symtom alls.
De symtom som man bör vara uppmärksam för är:
Svider när man urinerar
Flytningar i underlivet
Illaluktande flytningar
Ont i nedre del av magen
Värk eller svullnad av pungen (män)
Blödningar mellan menstruation (kvinnor)

Hur testar jag mig för klamydia?

Du som har haft samlag utan skydd bör testa dig. Att testa sig för klamydia är relativt enkelt och kan göras hemifrån. Personer som är över 15 år och folkbokförda i Stockholms kan beställa hem ett klamydiatest kostnadsfritt från på 1177. Du kan också vända dig till en vårdcentral, gynekologisk mottagning eller en ungdomsmottagning.
Åldrarna för att besöka ungdomsmottagning kan variera beroende på vilken mottagning du går till, generellt sätt brukar man kunna gå till ungdomsmottagning från när man är 12-13 år gammal tills man är 20-25 år gammal.

Klamydia kan diagnostiseras via urinprov eller med odling från slida och/eller ändtarm.

Hur behandlas klamydia?

Med antibiotika som T Doxycyklin 100 mg, dag 1 tas 2 tabletter och dag  2-9 tas 1 tablett.

Till gravida ges istället T Amoxicillin 500 mg x 3 i 7 dagar.

Innan och under behandlingstiden ska man avstå från samlag för att inte föra smittan vidare.