Vad är perioral dermatit?

Perioral dermatit betyder ordagrant inflammation i huden runt munnen. Det drabbar främst kvinnor i 20-30 års åldern men även barn som andas in kortison via mask kan få det. Ofta debuterar sjukdomen utan tydlig anledning men det finns samband med användande av starka kortisonkrämer i ansiktet. Även hudvårdsprodukter, smink, peeling och överdriven rengöring kan både trigga och underhålla sjukdomen. Den brukar läka ut men det kan ta lång tid som månader och ibland år.

Vilka symtom ger perioral dermatit?

Det brukar börjar med röda utslag kring munnen, under näsan, lite på kinder och ned mot hakan. De utvecklas till små knottror och varblåsor. Utslagen kan bränna och klia och huden kan fjälla lite. Typiskt är att området närmast läpparna är opåverkat. Ibland kan utslagen, även om det är ovanligt, sätta sig runt ögonen eller näsborrarna.

Hur diagnostiseras perioral dermatit?

Utifrån dess utseende och var det sitter. En historik avseende användande av kortisonkräm, smink m m stärker diagnosen.

Hur behandlas perioral dermatit?

Om utlösande orsaker finns så är den viktigaste behandlingen att ta bort dessa. Det är då vanligt att huden tillfälligt blir sämre under en kort period. Det bästa är oftast att låta huden vila sig från olika preparat. Vid svåra besvär kan kapsel Tetracyklin 250 mg 1×4 alternativt 2×2 under ett par veckor vara till hjälp. Ibland kan gel Finacea 15% eller kräm Rosazol 1% prövas men effekten är inte helt pålitlig och kan även leda till mer irritation.