Vad är nummulärt eksem?

Det är myntformade eksemfläckar som uppträder på underben och ibland även på armar. Utslagen börjar som knottror och blåsor som sakta flyter samman till avgränsade eksemfläckar. De är vanligast hos medelålders män men kan förekomma i alla åldrar. Utlösande orsaker är torr hud, frekventa bad, vinter och stress. Mikroorganismer som bakterier bidrar till besvären.

Vilka symtom ger nummulärt eksem?

Myntstora rödaktiga eksemförändringar som kliar. De är väl avgränsade, lätt svullna, och kan vara både fjällande, vätskande och försedda med skorpor. Vid beröring är ytan ofta skrovlig.

Hur diagnostiseras nummulärt eksem?

Utifrån lokalisation och utseende. Det kan ibland förväxlas med andra hudsjukdomar som ringorm eller psoriasis.

Hur behandlas nummulärt eksem?

Lokalbehandling med steroider grupp III i kräm eller salva som Elocon 0.1% eller Momentason 1mg/g. Man smörjer 2 gånger dagligen i 1-2 veckor, sedan varannan dag i 1 vecka och därefter två dagar sista veckan. Sedan räcker det med vid behov.
För att undvika återfall bör man sedan underhållsbehandla med mjukgörande läkemedel som t ex Canoderm 5% och Miniderm 20% som också bevarar fukten i överhuden. Det är också bra att nöja sig med att duscha och bada ett par till tre gånger i veckan istället för dagligen.
Om eksemet är infekterat kan man få behandling med tablett Heracillin 1 g x 3 i 10 dagar.