Vad är mjälleksem?
Mjälleksem är ett rodnande, fjällande eksem i hårbotten som även kan sätta sig på andra ställen på kroppen som i ansiktet, över bröstbenet, i armhålor eller ljumskar. Det är en vanlig hudsjukdom som finns hos 5% av befolkningen, fler män än kvinnor och visar sig ofta i tonåren men alla åldrar kan drabbas. Den kommer ofta i perioder och försämras av stress, trötthet och under vintern. Det finns en viss ärftlighet men är även vanligt vid andra sjukdomar som t ex Parkinson och HIV.
Vilka symtom ger mjälleksem?
Klåda, rodnad och fet fjällning dominerar. Eksemet syns mest i hårbotten, bakom öron, vid ögonbryn och i hudveck. Vissa får klåda, hos andra kliar det inte alls.
Spädbarn får i första hand en gulaktig fjällning i hårbotten som kallas mjölkskorv. Det kan ibland även sätta sig i ansiktet eller på kroppen som hos vuxna. Det kan då behandlas enligt nedan.
Hur diagnostiseras mjälleksem?
Vid läkarundersökning med inspektion av de typiska hudförändringarna och dess lokalisation.
Hur behandlas mjälleksem?
Vuxna som har problem i hårbotten kan först behandla de tjocka eksemfläckarna med salicylsyra i Decubal kräm över natten och sedan tar man direkt Ketoconazol schampo och tvättar bort det. Schampot kan sedan användas 2 gånger/vecka till läkning och efter det 1 gång/vecka som underhållsbehandling. Om det inte hjälper kan man behöva en kortare behandling med en medelstark till stark kortisonlösning.
I ansiktet används en svag kortisonkräm med svampmedel som Cortimyk eller Daktacort 1 gång/dag till läkning och därefter brukar det räcka med 2 gånger/vecka. Lika ofta kan man använda schampot som tvål.
Eksem på kroppen kräver något starkare kortisonkrämer som Locoid eller Elocon. Även här kan man använda schampot som duschkräm 1-2 gånger/vecka.
Barn kan behandlas med en svag kortisonkräm som Hydrokortison eller Mildison vilka är receptfria. Om man smort in 1 gång/dag i en vecka utan någon förbättring ska du kontakta Barnavårdscentralen för råd och hjälp. Vid svåra besvär blir man ofta remitterad till barn- eller hudläkare.