Vad är atopiskt eksem?
Atopiskt eksem är den vanligaste formen av eksem hos barn och drabbar mellan 20-30% av alla barn. Atopi innebär en ärftlig benägenhet att att bilda IgE-antikroppar mot proteiner i vår miljö. Det är därför vanligt att det finns allergi i släkten. Ungefär hälften av de med atopiskt eksem utvecklar senare i livet allergisk rinit dvs hösnuva och/eller astma. Det man reagerar på kan vara ämnen i födan, i luften eller mot huden. Vidare är huden ofta känslig för vatten, klimatet – sämre på vintern, värme, stress och andra infektioner som t ex förkylning. Vanligt är att man är känslig för kläder i ylle och syntet, röda och gula frukter och bär samt choklad utan att för den skull vara allergisk mot dem.
Vilka symtom ger atopiskt eksem?
Typiskt för atopiskt eksem är att det sitter på olika ställen på kroppen vid olika åldrar. Gemensamt är en mycket torr hud och svår klåda främst nattetid. Eksemen börjar med att huden blir röd, knottrig och kliande. Utslagen blir ofta torra och fjällande och huden förtjockad av att man kliar.
Hos spädbarn under två år ses eksemet börja på kinderna och ner över halsen men kan även sprida sig diffust på kroppen och sträcksidor på armar och ben.
Hos barn mellan 2 och 12 års ålder förflyttar sig eksemet till arm- och knäveck och runt hand- och fotleder. Även handeksem förekommer. Det är också vanligt att huden blir förtjockad pga klåda och kliande.
Hos ungdomar och vuxna kan eksemet finnas kvar i böjvecken men är också vanligt på händer, hals, ansikte och i hårbotten. Förtjockad hud ses också.
Hur diagnostiseras atopiskt eksem?
Genom inspektion av huden med de typiska eksemförändringarna och var de sitter. En torr hud och en familjehistorik med eksem, allergi och astma stärker diagnosen.
Hos små barn med svåra eksem bör allergiutveckling göras.
Hur behandlas atopiskt eksem?
Målet är att behandla torr hud, eksem och klåda så att man blir besvärsfri under så lång tid som möjligt.
Mjukgörande kräm är viktig som kontinuerlig underhållsbehandling och för att minska utbrotten av eksem. Kräm som Propyderm 20% eller Miniderm 20% är lämpliga att använda i riklig mängd 1-2 gånger/dag och därutöver alltid efter bad och dusch. De ska masseras in i huden och det finns ingen risk för överanvändning.
Lokala kortisonkrämer är förstahandsbehandling vid eksem. De hämmar inflammationen och finns i olika styrkor från grupp I som är milt verkande och upp till grupp IV som är extra starkt verkande. Den numera rekommenderade behandlingen för kroppen är att man använder en tillräckligt stark kortisonkräm och när klådan och eksemet är borta börjar man glesa ut smörjningarna istället för att byta till en svagare kräm.
Vilken styrka man ska använda beror på hur ilsket eksemet är, var det sitter och hur ung man är.
Grupp I vid lindrigt eksem. Preparat som kräm Hydrokortison CCS 10mg/g och salva Mildison Lipid 1%. Stryks på 1-2 gånger per dygn. Kan användas till ansikte och kropp.
Grupp II vid måttligt eksem. Preparat som kräm eller salva Emovat 0.05% och Locoid 0.1%. Stryks på 1-2 gånger per dygn. Används främst till kroppen men bara ett par dagar i ansikte, armhålor, ljumskar och vid könsorgan.
Grupp III vid måttligt till svårt eksem. Preparat som kräm eller salva som Elocon 0.1% och Momentason 1mg/g. Stryks på 1-2 gånger per dygn. Till kroppen men inte i ansikte, armhålor, ljumskar eller könsorgan. Ej till spädbarn
Spädbarn behandlas således med grupp I vid lindrigt-måttligt eksem och grupp II vid svårt eksem.
Barn behandlas med grupp I vid lindrigt eksem, grupp II-III vid måttligt och grupp III vid svårt eksem.
Ungdomar och vuxna behandlas med grupp I-II vid lindrigt eksem, grupp II-III vid måttligt och grupp III vid svårt eksem.
Om steroider haft otillräcklig effekt i ansikte, hals eller i känsliga hudveck är kalcineurinhämmare ett lämpligt alternativ om man är två å eller äldre.
Kräm Elidel 10mg/ml motsvarar grupp I-II och salva Protopic 0.03% och 0.1% motsvarar grupp II-III. De används 2 gånger per dygn tills eksemet försvunnit eller upp till tre veckor. Vid återkommande ansiktseksem kan man underhållsbehandla 2 gånger/vecka. Observera att de inte får användas i samband med solljus!
Vid akut försämring av eksem i kombination med vätska, sprickor mm kan det ha blivit infekterat med bakterier. Baddning med kaliumpermanganatlösning 0,1% de första dygnen har en upptorkande, klådstillande och antibakteriell effekt. Om det inte hjälper kan det behövas kompletterande behandling med antibiotika. Före behandlingen ska odling tas. Lämplig behandling till barn är mixtur Cefadroxil 25-30mg/kg/dygn fördelat på 2 doser eller mixtur Heracillin 50-75mg/kg/dygn fördelat på 3 doser. Vid allergi mot penicillin ges istället mixtur Dalacin 15mg/kg/dygn fördelat på 3 doser. Till vuxna är lämpligt antibiotikum tablett Flucloxacillin 750 mg – 1g x 3 i 10 dagar dagar eller om Pc-allergi istället kapsel Dalacin 150-300 mg x 3 i 10 dagar.
Klådan behandlas bäst med bra steroidkrämer. I väntan på dess effekt och om klådan är mycket besvärlig framförallt nattetid kan de äldre allergitabletterna med antihistamin hjälpa. Exempel på sådana är T Atarx 10-25 mg för barn 5-12 år och för äldre 25-50 mg till kvällen alternativt T Tavegyl med lämplig dos för barn 6-12 år 1-2 mg och för äldre 2 mg till kvällen. Till yngre barn kan MixturLergigan fungera och till barn 2-5 år ges 5ml -15 ml till kvällen och för barn 5-12 år ges 10-30 ml till kvällen.
Vid svåra och/eller otillräcklig effekt av behandling brukar man få remiss till hudläkare för bedömning och ställningstagande till annan behandling som ljusterapi eller immundämpande läkemedel.