Vad är vattkoppor?
Vattkoppor är en mycket smittsam virussjukdom som orsakas av varicella zoster. I de flesta fall drabbar den barn och får då sällan några allvarliga följder. Vattkoppsvaccin ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet i Sverige. De allra flesta får bara vattkoppor en gång men hos den som har haft sjukdomen kan viruset vakna senare i livet och ge bältros. Den som har bältros kan därför smitta andra med – vattkoppor! Inkubationstiden är drygt 1–3 veckor och sjukdomen smittar flera dagar innan man får utslag vilket gör att sjukdomen lätt sprider sig i skolklasser eller dagisgrupper.
Vilka symtom ger vattkoppor?
Sjukdomen kan börja med feber och allmän trötthet innan utslagen kommer. De är röda prickar som snabbt utvecklas till blåsor, det typiska tecknet på vattkoppor. Utslagen brukar börja på magen, ryggen och i ansiktet och sprider sig till hårbotten, armarna, benen, munnen, könsorganen och ibland även ögonlockens insida. Blåsorna torkar och förvandlas till kliande ”sårskorpor”. Blåsorna kan också komma i munslemhinnan och efterlämna stora, vita sår.
Vattkoppor smittar från dagen före utslagens början tills alla utslag är intorkade. Ibland kan kopporna bli infekterade, ibland får patienten öroninflammation. Men i övrigt är komplikationer sällsynta. De flesta blir immuna mot sjukdomen när de haft den, men den kan återkomma som bältros (herpes zoster).
Hur behandlas vattkoppor?
Sjukdomen går över av sig självt och kopporna läker ut. Kliande utslag kan lindras med zinksalva och/eller xylocainsalva, alsollösning eller kylbalsam som finns att köpa receptfritt på apotek. Antihistamin som används mot allergier kan både lindra klådan och underlätta insomning.