Vad är sängvätning?

Om barn i förskoleåldern och äldre kissar på sig i sömnen kallas det sängvätning.  Omkring tio procent av alla sjuåringar kissar fortfarande i sängen. Det är vanligare bland pojkar än flickor.

Sängvätningen kan bero på att blåskontrollen inte är färdigutvecklad. En ovanligare orsak är att barnet har brist på ett ämne som hämmar utsöndringen av urin (ADH=antidiuretiskt hormon).

Om barnet börjar kissa i sängen efter att ha varit torrt en längre tid kan det bero på urinvägsinfektion, diabetes eller att barnet är utsatt för långvarig stress. 

Vilka behandlingar finns för sängvätning?

Sängvätningen kan minska om barnet inte dricker så mycket på kvällen och kissar precis innan det är läggdags. Man kan också väcka barnet varligt när det sovit några timmar och lyfta det på pottan eller toaletten.

Skydda madrassen med vattentätt överdrag och byt lakan så smidigt som möjligt. Sängvätning är känsligt och kan urholka barnets självkänsla. Tillrättavisningar förvärrar bara problemet.  Engångslakan kan fås mot recept, om barnet är över 7 år.  I svåra fall finns även andra hjälpmedel och läkemedel som kan fås på läkares ordination.

Frågor du kan ställa till doktorn:

Vad kan jag göra för att hjälpa mitt barn? Finns det några hjälpmedel som kan hindra mitt barn från att kissa i sängen? Finns det några alternativa behandlingar för sängvätning?