Vad är kräkningar hos barn?

Det är så pass vanligt att spädbarn kräks att det kan betraktas som normalt om barnet är friskt i övrigt. Kräkningarna beror oftast på att slutningsfunktionen hos övre magmunnen ännu inte är fullt utvecklad. Men ibland kan kräkningarna vara ett symtom på någon infektion.

Vilka symtom ger kräkningar?

Vissa spädbarn kräks så att det sprutar ut ur munnen så fort de ätit. Om barnet får sådana kräkningar vid 3-5 veckors ålder beror det vanligen på att magsäcken är för trång där den övergår i tarmen. Musklerna i magsäcken kan då inte föra ner maten i tarmen utan barnet kräks upp den istället. Det kan behandlas genom en enkel operation.

Spädbarn med kolik kan också drabbas av kräkningar. Koliken gör att barnet äter mer än det behöver och då kommer överskottet upp som kräkningar.

Hur behandlas kräkningar?

Vid ”normala” kräkningar räcker det ofta med att ge barnet små och täta måltider. Det är också viktigt att barnet får rapa efter maten. Det kan vara klokt att hålla barnet upprätt efter måltid och att höja sängens huvudända.

Kräkningar som beror på virus eller bakterier uppträder nästan alltid tillsammans med feber, diarré och allmän sjukdomskänsla. Eftersom barn behöver få i sig mer vätska än vuxna kan små barn som har diarré och kräks snabbt bli uttorkade. Tecken på uttorkning är att barnet blir slött och apatiskt  eller att barnet  kissar lite eller inte alls.

Alla små barn som tappar i vikt eller inte ökar i vikt på ett normalt sätt, bör utredas på barnklinik.