Vad är kolik?

Kolik är ett tillstånd som drabbar omkring tio procent av alla spädbarn i Sverige. Problemen börjar ofta så tidigt som när bebisen är ett par, tre veckor och brukar klinga av efter några månader. Orsaken är okänd men hos ett litet antal kan koliken bero på att ammade bebisar inte tål att mamman dricker komjölk eller att bröstmjölksersättningen innehåller komjölk.

Vilka symtom ger kolik?

Bebisen gråter högljutt, i värsta fall i timmar i sträck, ofta vid samma tid på dagen och/eller natten och kan bli högröd i ansiktet av ansträngning. Vanligt är också att bebisen drar upp benen mot magen och vill suga även om det nyss ätit. Därför kan det vara lätt att hamna i en ond cirkel; amning eller flaskmatning lindrar för stunden men kan sedan förvärra symtomen.

Om bebisen har symtom på kolik men vägrar att äta bör du kontakta sjukvården eftersom det kan vara tecken på sjukdomar som inte är lika ofarliga som kolik.

Hur behandlas kolik?

I första hand bör du kontakta BVC för att få prata med en erfaren barnsköterska. Kolikbarn gör många föräldrarna utmattade av sömbrist och inger känslor av otillräcklighet och vanmakt. Du kan bland annat få hjälp med att tolka bebisens signaler och försöka bryta den onda cirkeln.

Se alltid till att bebisen får rapa efter matningen. Undvik för säkerhets skull komjölk och gasbildande mat som till exempel kål, rå lök, plommon, kaffe och te, starka kryddor.

Använd bärsele och vagga gärna barnet i vagn eller vagga. Massera bebisen försiktigt med lugna händer.

Magont hos barn kan bero på urinvägsinfektion. Mer om det under rubriken Vad är urinvägsinfektion?

Magont hos barn kan också bero på överkänslighet mot gluten eller laktos. Det kan du läsa om under rubriken Vad är akut diarré?

Magont kan bero på förstoppning som du hittar under rubriken Vad är förstoppning hos barn?

Frågor du kan ställa till doktorn: Vad kan jag göra för att minska besvären hos mitt barn? Är läkemedel mot kolik effektivt?