Vad är feberkramp?

Feberkramp kallas det om barn drabbas av muskelkramper när de har feber. Det är vanligast från 6 månaders ålder och upp till 5 år. Febern är hög ofta över 39 grader och krampen brukar inträffa på infektionens första dag. Risken är högre om någon av föräldrarna eller ett syskon haft feberkramp. De flesta barn får det bara en gång men en del barn kan få det vid flera tillfällen. 

Feberkrampen är inte skadlig för barnet även om det ser dramatiskt ut och brukar vara en skrämmande upplevelse för föräldrarna.

Vilka symtom ger  feberkramp?

Barnet förlorar medvetandet, blir stelt och armarna och benen börjar rycka. Huden blir blek och ibland blåaktig. Anfallet brukar gå över inom ett par minuter. Då är barnet ofta slappt men brukar hämta sig snabbt.

Hur diagnostiseras feberkramp?

Första gången barnet får feberkramp ska man söka vård akut. Det är för att med en läkarundersökning utesluta andra orsaker till krampen.

Hur behandlas feberkramp?

Första gången kan barnet bli inlagt under en kort period för observation. Det går inte att förebygga feberkramp med febernedsättande medicin men det kan vara bra att ha svalt i rummet. Om barnet får nya kramper, om de varar mer än fem minuter eller barnet inte återhämtar sig snabbt ska man söka vård på nytt.