Vad är pollenallergi?

Pollenallergi eller hösnuva ger besvär när man kommer i kontakt med pollenkorn från till exempel björk, gräs och gråbo. Besvären debuterar för de flesta i skolåldern eller i tidig vuxen ålder, men blir ofta lindrigare med åren. Pollenallergi är ofta ärftlig, men behöver inte vara det.

Vilka symtom ger pollenallergi?

Den som har pollenallergi kan få klåda i näsan, nysa mycket, bli snuvig och täppt i näsan. Ögonen kan också bli röda, klia och svida och man kan känna sig trött och nedstämd. Ibland kan man också få astma, det kan resultera i ihållande rethosta, svårt att andas och pipande ljud i bröstet. Besvären förvärras när man anstränger sig.

Hur behandlas pollenallergi?

De flesta blir hjälpta av de receptfria tabletter, nässprayer och ögondroppar, som finns mot pollenallergi. Mot svåra besvär ges receptbelagda läkemedel. Om de inte fungerar kan man få en allergivaccination, så kallad hyposensibilisering. Det innebär att man får sprutor som innehåller små mängder av ämnet man är allergisk mot. Vaccinationen upprepas en gång i veckan i sju veckor och därefter med längre tidsintervall. Behandlingen pågår oftast i cirka tre och ett halvt år.  Än så länge finns det bara vaccin mot  gräs, björk, gråbo, katt, bi, geting och kvalster.