Vad är nässelfeber?

Nässelfeber yttrar sig i ett eller flera blekröda eller röda utslag på kroppen. Utslagen, som orsakas av att man är överkänslig mot något, liknar dem man får när man bränt sig på brännässlor.

Vilka symtom ger nässelfeber?

Det första tecknet på nässelutslag är klåda och ofta börjar det klia innan utslagen syns. I sällsynta fall kan nässelutslagen övergå i en allergisk chock. Då kan man till exempel känna att läpparna och tungan domnar, eller att man blir röd i ansiktet. Man kan även få klåda som ofta börjar i hårbotten och sedan sprider sig till ansiktet, näsan och tungan. Det kan även klia i händer och under fotsulor.

Hur behandlas nässelfeber?

Besvären lindras om man duschar svalt eller smörjer in sig med till exempel kylbalsam. Den som har svår klåda kan pröva receptfria tabletter som innehåller antihistamin. Man ska inte ge antihistamin till barn under sex år utan att rådgöra med läkare först. Kylbalsam och antihistaminmedicin finns att köpa på apotek.

De som får nässelutslag kan vara extra känsliga i någon vecka efteråt. Under den tiden kan det vara bra att undvika viss mat, till exempel skaldjur, tonfisk och jordgubbar, de kan utlösa besvären igen.

Den som får en allergisk chock ska genast söka hjälp på sjukhus, den som inte behandlas kan snabbt bli sämre.