Vad är förstoppning?

Bebisar kan bajsa så sällan som en gång per vecka (om de ammas) eller varannan dag (om de tar flaska). Bara när avföringen är hård och kulformad talar man om förstoppning.  Man bör också vara uppmärksam på om vanorna ändras plötsligt.

Hos större barn beror förstoppningen oftast på olämplig mat, (till exempel mjölk, vitt bröd, pannkakor och pasta som förstoppar), för lite fibrer (som finns i grönsaker och fullkornsprodukter) eller inte dricker tillräckligt. Förstoppningen kan också bero på att barnet inte har ro att gå på toaletten när det behövs.

Mer sällan orsakas den av så kallad analfissur, det vill säga små sprickor i ändtarmsöppningen, eller överkänslighet mot gluten (finns i nästan allt bröd, välling och annan mjölmat) eller komjölk.

Vilka är symtomen på förstoppning?

Förutom den hårda eller tröga avföringen, visar sig förstoppning hos barn ofta som magont, särskilt i vänstra delen av buken där tjocktarmen ligger.  Barn med förstoppning får ofta sämre matlust. 

Vilka behandlingar finns för förstoppning hos barn?

Se till att barnet dricker mycket vatten. Lägg gärna till mosad avokado eller messmör till maten, det ”smörjer” tarmarna.

På bebisar kan man hjälpa fram avföringen genom att försiktigt massera ändtarmsöppningen med en febertermometer ordentligt insmord med vaselin eller annan mild salva.  Om barnet börjat med smakportioner kan man ge lite fruktpuré. För större barn är fil, yoghurt och fiberrik mat som grönsaker och fullkorn bra. Undvik däremot mjölkprodukter och banan. Laxermedlet Laktulos ges bara till barn över 6 månader.

Frågor du kan ställa till doktorn:

Hur får jag reda på om mitt barn är överkänsligt mot komjölk eller gluten? Finns det några biverkningar med Laktulos? Hur ofta kan jag ge det till mitt barn?